Pilih satu Halaman

Insurans Penerbangan

 

[post_published]

 

Semasa menempah tiket penerbangan, kebanyakan dari kita akan mempersoalkan sama ada insurans perjalanan adalah sesuatu yang diperlukan sebelum meneruskan perjalanan. Walaupun insurans perjalanan adalah penting untuk melindungi penumpang dari pelbagai perkara yang tidak diduga, ia juga penting untuk sedia maklum bahawa kesemua penumpang penerbangan dilindungi di bawah Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia (MACPC) walaupun insurans perjalanan tidak dibeli.

 

Adakah insurans perjalanan penting?

 

Jika penumpang telah membeli insurans perjalanan dan bayaran ganti rugi yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan tidak mencukupi untuk menampung kerugian, penumpang boleh menuntut kerugian tambahan dari pembekal insurans, tertakluk kepada terma dan syarat polisi insurans dan keputusan siasatan.

 

Insurans perjalanan juga boleh merapatkan jarak di antara perkara yang tidak dilindungi oleh syarikat penerbangan dan MACPC sepanjang tempoh perjalanan seperti kemalangan, penyakit, rawatan hospital, atau di keadaan terlampau, pengangkutan perubatan kecemasan ke negara asal penumpang.