Pilih satu Halaman

Gempa bumi magnitude 6.4 melanda

destinasi pelancongan terkenal, di pusat pulau Lombok, Indonesia.

[post_published]

Ia telah dilaporkan bahawa sekurang-kurangnya 16 orang telah terkorban dan lebih daripada 160 orang tercedera. Beribu perumahan telah dimusnahkan oleh gempa bumi ini diikuti dengan 11 gegaran susulan.

Agensi Metereologi, Klimatologi dan Geofizik Indonesia telah melaporkan bahawa pusat gempa bumi tersebut adalah kawasan yang cenderung kepada gempa bumi dan gegaran susulan berkemungkinan besar berlaku. Maka, ia amat penting untuk membuat persediaan untuk mengurangkan kemungkinan kecederaan. Di sini adalah beberapa tip praktikal yang boleh diikuti apabila kejadian gempa bumi berlaku.

Walaupun syarikat penerbangan beroperasi mengikut jadual, mereka akan terus memantau keadaan dan memastikan penumpang sentiasa mengetahui perkembangan. Bagi yang terlibat, mereka boleh menyemak dengan syarikat penerbangan tentang perkara-perkara ini:

 

  Mengubah tarikh penerbangan                                           Menerima kredit daripada syarikat penerbangan

 

Para penumpang adalah dinasihatkan untuk memberi butiran peribadi mereka kepada syarikat penerbagan semasa membuat tempahan. Ini membolehkan syarikat penerbangan menghantar notifikasi atau kemaskini mengenai status penerbangan

Untuk ketahui lebih lanjut mengenai hak penerbangan anda, log masuk ke https://flysmart.my/bm/hak-anda-a-z/