Pilih satu Halaman

Bagasi Hilang, Rosak dan Lambat

[post_published]

 

Saat menunggu bagasi di karusel lapangan terbang kerap menjadi saat yang mendebarkan: “Mana bagasi tak sampai lagi?”, “Harap-harap bagasi tak rosak..”.

 

Dan bila bagasi anda akhirnya tiba, terus rasa lega! Sebagai penumpang, kita tahu kejadian yang tak diingini adalah satu kebiasaan – seperti ketibaan bagasi yang tertunda atau kehilangan dan kerosakan bagasi. Jika perkara ini terjadi, anda mungkin akan diberi pampasan atas kesulitan yang dialami.

 

Untuk menuntut pampasan, anda perlu melaporkan aduan secara bertulis kepada syarikat penerbangan selepas anda mendarat, atau dalam tempoh 7 hari selepas pendaratan jika bagasi anda mengalami kerosakan, atau dalam masa 21 hari selepas pendaratan jika bagasi anda tertunda.

 

Jika boleh, simpan resit atau bukti nilai barang dalam bagasi anda untuk mengesahkan tuntutan anda. Secara amnya, syarikat penerbangan bertanggungjawab membayar pampasan sekiranya bagasi hilang atau tertunda, tanpa mengira sama ada anda telah membeli insurans perjalanan ataupun tidak. Kerosakan kecil bagasi seperti potongan atau calar kecil tidak boleh dituntut.

 

Liabiliti maksimum syarikat penerbangan bagi kehilangan atau kelewatan bagasi adalah 1131 Hak Pengeluaran Istimewa (SDR). Nilai SDR adalah berdasarkan kepada lima mata wang utama – dolar Amerika Syarikat, Euro, Yen Jepun, Pound Sterling dan renminbi China (semua yang turun naik berbanding Ringgit dari semasa ke semasa). Sila klik pada pautan di sini untuk kadar SDR semasa: